16 Şubat 2017 Perşembe

Pi sayısını Mozart'ın Piyanosundan Dinleyebilir miydik ?

Bir gülün güzelliğindeki sır , onu yaratanın içine sakladığı matematik sanatının ta kendisidir demiştir ünlü matematikçi Fibonacci. Matematik hayatın her alanında kendine sarmal olarak yer bulmuştur. Fizikte Diferansiyel Denklem çözmüşüzdür , Kimyada pH daki H derişimi alırken logaritma kullanmışızdır ,  Biyolojide bir deneyin olasılıklarını hesaplamısızdır mesela. Peki müzik ile alakası ne diye mırıldanmalar duyar gibiyim. Matematik her yerde dostum. Öyle olmasa Mozart kullanır mıydı Fibonacci dizisini ? Keza Matematik sarmal olmasa Euler'e denir miydi Matematiğin Mozart'ı diye ? 
İlk yazım olduğu için sizleri fazla sıkmak istemiyorum.  Mozart'ın eserlerinden Requim Re-Minör , Rondo alla Turco(Mehter marşından esinlenip yazdığı söylenir) , Le Nozze di Figaro eserlerini dinlemişizdir. Ben bir matematikçi olarak pi sayısı piyanoya dökülse nasıl bir beste çıkardı sorusunu kendime soramadan edemedim. Arka sıradaki arkadaş sordu muhtemelen. 'pi sayısı rakamlardan oluşuyor ve besteler notalardan. Nasıl olacak o iş ? ' Basit arkadaşım her rakamın karşılıgı bir nota belirleyelim.
0: Sol # 1: La
2: Si 3: Do 4: Re 5: Mi 6: Fa 7: Sol # 8: La 9: Si olsun.

Pi sayısının bu eşsiz yorumunu David Mac Donald isimli Amerikalı bir amatör müzisyen tarafından dinleyelim.













Mozart hayatta olsaydı ondan tek isteğim rakamları notalaştırıp , Pi sayısının bir kısmından beste yapması olurdu. Maalesef hayatta olmayacağı için Pi sayısını Mozarttan dinleyemeyeceğiz.☹☹☹
Ama pi sayısının tamamını pi köprüsünden dinleyebilirsiniz.

Kaynakça:
1.http://www.matematikciler.org/matematik-hakkinda/matematik-ile-ilgili-ozlu-sozler
2.Fibonacci dizisi ve Altın oranın müzikte kullanılmasının incelenmesi  Sümeyye Bakım - Yüksek Lisans
3.http://maddemadde.net/mozartin-dinlenmesi-gereken-5-buyuk-bestesi/
4.https://www.youtube.com/watch?v=uW1p7ObAF30

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder