23 Nisan 2017 Pazar

Mimar ile Röportaj

Merhaba sevgili okuyucum.
Bu yazımda matematik ve mimari konusu kapsamında grup şeklinde gerçekleştirdiğimiz röportajı inceleyeceksiniz.
Grup arkadaşlarım,
İbrahim SERİN, Murat Erdem GÜDER, Ebubekir MERT ve Osman CERYAN
ile birlikte Mersin Üniversitesi mimarlık bölümü 2. sınıf öğrencisi Tayyip AKILLI‘ ya sorular yönelttik. Sorularımızı ve Tayyip arkadaşımızın verdiği cevapları aşağıdan inceleyebilirsiniz.
1. Mimarlık için olmazsa olmazlar nelerdir?
Her meslekte olduğu gibi mimarlığın da olmazsa olmazı vardır. Bunları sıralarsak; boyut, ölçü, ölçek, işlevsel olması, strüktürel hesabın iyi yapılmasıdır ki bunların tamamı matematikten beslenir.
2. Bir mimari yapıyı tasarlarken o yapının estetik olması için hangi alanları kullanıyorsunuz?
Mimaride geometrik formların türevlerini kullanmak hem estetik görünüm anlamında katkı sağlar ve hem de üretkenliğin artmasında önemli rol oynar. Baktığımız zaman yine işin içine geometrik formlar giriyor. Bir mimarın matematiğe ve geometriye çok iyi seviyede hakim olması gerekiyor. Böylece boyutsal ve estetik anlamda daha iyi işlere imza atabilecektir.
3. Mimarlık ve matematik ilişkisi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Bu bölüme gelirken zaten MF-4 puanıyla giriş yapılıyor. O da matematik ağırlıklı puan türü. Burada zaten matematik ve mimarlık ayrılmaz bir bütün. Üniversitede sayısal ağırlıklı olarak matematik, statik, malzeme mekaniği gibi dersler görüyoruz. Bu dersler sayesinde bir kirişin ne kadar açıklık geçebileceğini ve kaç ton yük taşıyabileceğini hesaplıyoruz. Kolon ve kiriş hesabı yaparken yine matematik vazgeçilmez oluyor.
4. Mimari projeler matematiksiz planlanabilir mi?
Matematik ve mimarlığın sıkı bir ilişki içinde olduğunu hepimiz biliyoruz. Matematik olmadan mimarlık tek başına ilerleyemez. Yapılan projeler hep kağıt üstünde kalır, hayata geçemez. Bu projelerin hem metrekare ve boyut hesabı yapılırken ve hem de strüktür hesabı yapılırken hep matematiği kullanıyoruz.
5. Eserlerinde matematik ve mimariyi birleştirdiğini düşündüğünüz mimarlar var mı?
Tabii ki bu soruya verebileceğim en iyi cevap Mimar Sinan’ dır. Eserlerinde matematiği en iyi kullanan mimardır diyebilirim. Yapmış olduğu kubbeleri vs. hep altın orana göre yapmıştır. Örneğin 360′ ta yapılan Ayasofya’ nın ana aksında bulunan merkez kubbesi defalarca restore edilmesine rağmen çökmüştür. Fakat Mimar Sinan’ ın kullandığı muhteşem matematiksel hesap sayesinde bu merkez kubbe günümüzde hala ayakta kalmayı başarmıştır.
6. Yakın çevrenizdeki mimari yapılarda hangi matematiksel kavramların, neden kullanılmış olduğunu düşünüyorsunuz?
Burada özellikle geometrik formların kullanımına sıkça rastlarız. Kimi yapıda bu formlar işlevsellik ve kullanış açısından önem kazanmış, kimi yerde de dışa taşmalar yaparak estetik görünüş elde edilmek istenmiştir.
7. Siz mimari yapılarda matematiği nasıl kullanırsınız?
İleride yapmayı istediğim yapılarda daha çok keskin hatlar içermeyen yapılar yapmayı tercih ederim. Dekonstrüktivizm dediğimiz bu akım daha çok belirsizlik ve karmaşa ifade eden yapılar ortaya koyar. Parabolik eğriler kullanımına son derece elverişlidir.


Not: Bu röportaj, yazının başında isimleri belirtilmiş olan grup arkadaşlarımın bloglarında da bulunacaktır. İntihal yapılmamıştır. 
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere hoşça kalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder