14 Mayıs 2017 Pazar

3 kitap ve Opera Deneyimi


Arkadaşlar sizlere bu haftaki yazımda okuduğum matematik içeren kitaplarını tanıtmak ve gittiğim bir operayı sizlere tavsiye etmek istiyorum.




İlk olarak Yaşayan Matematik kitabından bahsedeyim. Dolu dolu bir kitap, matematiği sohbet tadında kimsenin gözünü korkutmadan ve hatta eğlendirerek içine katmış. Sayı kavramının her zaman özel ve tahmin edemeyeceğimiz kadar sırlarla dolu olduğunu düşünmüşümdür aşağıda sizinle paylaşmak istediğim bölümü seçmemin nedeni de budur.




Sayıların Şaşırtıcı Bir Özelliği
Herhangi bir tam sayının basamaklarını istediğiniz gibi düzenleyin. Başlangıçtaki sayı ile bu sayının farkı her zaman 9' a bölünebilir.

Başlangıç sayısı                Yeniden düzenlenmiş sayısı              Aradaki fark

12563                                 23651                                                11088  ( 9' a bölününce = 1252 )
87                                       78                                                       9 (9' a bölününce = 1 )
33333                                 33333                                                 0 ( 9' a bölününce = 0)
672636                               666372                                               6264 ( 9' a bölününce = 696 )







Şimdide Ian Stewart' ın Matematiğin Kısa Tarihi kitabına bir bakalım. Kitap bölümlerden oluşuyor bu da kitabı bir süre okumaya ara vermek zorunda kalıp tekrar kitaba geri döndüğünüzde arada bir kopma olmasını engelliyor. Kitap kapağının üzerinde ' sonsuzluğun terbiye edilişi ' yazısı kitabı merak etmeme neden olmuştu en başta. Sonra okumaya başlayınca da içindekiler üzerine düşünmeye başladım. Matematikçilerin hayat öykülerini en ilgi çeken şekilde yansıtmış matematik yapmaya başlama öyküleri ve farklı kişiliklerine kadar ayrıntılardan bahsetmesi hoşuma gitti. Matematik konularının günlük hayattaki yararlarına kadar çok güzel bilgiler içeren bu kitabı mutlaka bulu okumalısınız. Aşağıda sizin için kitaptan bir kısım seçtim.
 Trigonometriden nasıl faydalanıyoruz?
Trigonometri, bazen bir inşaat alanının bazen de bir kıtanın haritasının çıkarılmasında hayati önem taşır. Açıları çok hassas biçimde ölçmek nispeten kolaydır, ancak özellikle engebeli arazilerde mesafe ölçümü daha zordur. Topograflar bu yüzden taban çizgisi denilen bir uzunluğu, yani özel iki konum arasındaki uzaklığı titiz bir şekilde ölçerek işe başlar. Ardından bir üçgen ağı oluşturur ve üçgenlerin kenarlarını hesaplamak için ölçülen açıları ve trigonometriyi kullanırlar. Bütün alanın tam ve doğru haritası bu şekilde oluşturulabilir. Bu süre nirengi ( üçgenlere ayırma ) diye bilinir. Nirengi tamamlandıktan sonra, doğruluğunu kontrol etmek için ikinci bir uzaklık ölçümü yapılabilir...





3. ve son kitap olan yazarı Ali Nesin olan olan  Matematik ve Sanat olan kitaba göz atalım. Kitap 25 bölümden oluyor ve her bölüm oldukça heyecan verici. Çünkü matematiğin içinden gelen ve Matematik Köyü olan bir matematikçinin kaleminden olması.
  Kitap efsanevi bir cümle ile başlıyor.
''Her şey soru sormayla başlar.'' bu cümle çok çok dikkatimi çekip , kitabıma devamımı oldukça etkiledi.

En çok dikkatimi çeken kısıma gelecek olursak ise bu kısım şüphe yok ki
Tatilde nasıl kafa patlatılır ? kısmı idi. Akdeniz bölgesinde yaşıyor ve yazları tatile gidiyorsanız  , kafa dinlemek için sahilde uzanırken , biranızı yudumlarken bu kısımlardaki oyunlarla oldukça zevkli bir şekilde yalnızlığınızı giderecektir. Bir kaç oyundan bahsedeyim.

Dawson Satrancı

3 x n boyutlu bir tahtada oynanır. Her iki oyuncunun da oyun başında ilk sıraya sıralanmış n tane piyonu vardır.  Her piyon bir hamle ileri  gidebilir ve çaprazında bulunan rakip piyonu tabi varsa alabilir. Son kareye giden piyon artık oynayamaz. Almak zorunlu , yani rakip piyonu alma şansınız varsa almak zorundasınız. Yapacak hamlesi kalmayan ilk oyuncu oyunu kaybeder. Her iki oyuncu da en iyi hamlesini yaparsa 3 x 3 , 3 x 4 , 3 x 5  ve genel olarak 3 x n boyutlu oyunları kim kazanır ?

Pasta Yeme Oyunu

n x m şeklinde bölünen bir pasta vardır.  Oyunculara x ve y diyelim . Y dikey dilimi yok eder. Böylece pasta en fazla iki parçaya bölünmüş olur. Sonra X  yekpare parçalardan birinden yatay dilimi yok eder ve oyun böyle devam eder. Yiyecek dilimi kalmayan oyuncu oyunu kaybeder.


ve Ali Nesin'in de 115. sayfada belirttiği ve altını tekrar tekrar çizdiğim cümle bitirmek istiyorum.

''Matematiksel buluşsal rastlantısal değil kaçınılmazdır..''


                                                                   OPERA ve MEVLÜT MERT

Opera ve Mevlüt Mert diye bir başlık atmak istedim. Çünkü operaya gideceğimi en yakın arkadaşıma sosyal medyadan söyledikten sonra inanamayıp beni araması çok şaşırtmıştı , bir o kadar o da şaşırmıştı. Mevlüt Mert deyince kahvehane , stadyum ve sokaklar akla gelirdi. Operada nereden çıkmıştı. Operaya ilk deneyimim oldukça iyi geçti. Yalnız ilk olması itibari ile bir konuya filan yazıldığını veya adının olduğunu bilmiyordum. Sadece opera diye gidip ,  İngilizlerin efsanevi sözü  ''Şişman kadın çıkmadan opera bitmez '' ile operayı bir cümlede kurabiliyordum. Bir kaç resimle operaya gittiğimi sizlere aktarayım. Biliyorum ki sizler de çok şaşıracaksınız..














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder